wtorek, 14 czerwca 2016

Orkiszowe rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami

Składniki:
 - 1/2 kg mąki orkiszowej( równie dobra będzie mąka pszenna)
- 1/2 kostki masła
- 50gr drożdży
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
- 3 żółtka
- 1 białko
- aromat waniliowy
- wiśnie z kompotu
- kokos do posypania

Sposób przygotowania:
Do szklanki wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę śmietany. Czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę.
Wlewamy drożdże. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, pokrojone w kostkę masło, oraz aromat. Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 30 min pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów. Na każdy z nich kładziemy po 2-3 wiśnie. Zawijamy.
Smarujemy białkiem. Posypujemy kokosem.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz