Sałatka smakuje równie dobrze z
gotowanym jak i surowym kalafiorem.
- pół główki kalafiora
- 3 ogórki małosolne ( lub kiszone)
- 2 pomidory
- pestki słonecznika
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- przyprawy (pieprz, bazylia, oregano)
Sposób przygotowania:
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub kroimy surowy na małe kawałki (kalafior surowy naprawdę nieźle smakuje).
Pomidory kroimy w ćwiartki, lub jeszcze mniejsze kawałki ( możemy uprzednio sparzyć pomidory we wrzątku).
Kroimy w kostkę ogórki i dodajemy do reszty. Przyprawiamy. Zwolennikom czosnku proponuję dodać do sałatki 1 ząbek wyciśniętego czosnku.
Polewamy oliwą lub olejem lnianym( pamiętajmy, że olej lniany używamy do zimnych potraw - pod wpływem temperatury traci swoje właściwości)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz