piątek, 15 lipca 2016

Boski zapach pierniczków....

Składniki:
- 5 dużych łyżek miodu
 - 1/2 szkl. cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 masło
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany ( ja daję śmietanę 18%)
- 1 przyprawa do piernika
 - 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody

- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1/2 szkl.cukru brązowego lub ksylitolu

Sposób przygotowania:
Miód, cukier rozpuszczamy w rondelku. Wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści. Gdy trochę przestygnie dodajemy śmietanę, sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Odstawiamy.
Jajko z żółtkami ubijamy z 1/2 szkl.cukru.
Do dużego garnka wlewamy rozpuszczony miód z rondelka. Miksujemy dodając w kilku częściach mąkę ( trochę zostawcie do podsypania ciasta). W między czasie dolewamy po trochu żółtka z cukrem. Gdy mikser zaczyna już ciężko chodzić podsypujemy mąkę na stolnicę i wykładamy ciasto. Zagniatamy dodając w razie potrzeby mąkę.
Odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy na ok. 1/2 cm. Wykrajamy kształty foremkami i układamy na blasze. Smarujemy białkiem., które nam zostało.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz