środa, 17 sierpnia 2016

Łosoś zapiekany w folii mojej mamy

Uwielbiam ryby. Przepadam za nimi. Kocham je...w każdej postaci:-)
Bardzo często kiedy jesteśmy u rodziców, mama przygotowuje to wspaniałe danie.
Dziś dzielę się z wami przepisem mojej mamy na zapiekanego łososia.
Składniki:
- świeże płaty łososia ( tyle i le dacie radę zjeść:))
- cytryna
- gałązki świeżego koperku
- bazylia
Sposób przygotowania:
Łososia opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Nacieramy bazylią i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia kładziemy kawałki łososia na folii aluminiowej, uprzednio lekko smarując ją oliwą ( Dzięki temu ryba ładnie odejdzie od folii). Na rybie kładziemy  koperek oraz cienki plasterek cytryny. Zawijamy folię.
Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na ok 30 min.

Do ryby polecam mizerię.
Ogórki ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki i dodajemy łyżeczkę soli. Czekamy aż ogórki puszczą wodę. Odlewamy wodę, solimy, dodajemy pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku.

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz