środa, 18 maja 2016

Młoda kapusta nadchodzi...

Surówka z młodej kapusty - jest sycąca i pożywna. Jest idealna dla diabetyków dzięki zawartych w niej orkiszowych płatków.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 4 łyżki płatków orkiszowych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- pół pęczka szczypiorku
- 10 oliwek
- 6 pomidorków koktajlowych
- sok z połowy cytryny
- przyprawy
Sposób przygotowania: 
Młodą kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce ( pamiętamy by wyciąć głąb kapusty). Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawami (ja użyłam mix do sałatek św. Hildegardy, ale jak najbardziej możemy użyć dowolnych przypraw np.: sól, gałka muszkatułowa, estragon, bazylia, pietruszka, czosnek).
Płatki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją - pod przykryciem.
Dodajemy pokrojony szczypiorek, słonecznik, płatki, oliwki przekrojone na pół, oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki.
Na koniec skraplamy olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz