sobota, 7 maja 2016

Orkiszowe bułeczki

Zachęcam, byście spróbowali. Bułeczki idealne na śniadanie lub kolację.
Przepis jest bardzo prosty, a bułeczki wychodzą znakomite.
Składniki:
- 500 gr mąki orkiszowej

- 30 gram drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ulubionej przyprawy
Sposób wykonania:
Roztapiamy masło i pozostawiamy by wystygło.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy (to bardzo ważne, by drożdże urosły). Robimy dołek i wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i trochę mleka.
Czekamy aż drożdże urosną.
Dodajemy żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania), resztę mleka, masło oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 30 min. pod przykryciem. Wałkujemy ciasto na dość gruby placek i wyrabiamy szklanką bułeczki. Układamy na blasze z papierem i czekamy 20 min. ( przykrywamy bułki ściereczką).
Na koniec smarujemy białkiem.
Pieczemy 20 min. w temperaturze 185 stopni.
Życzę smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz