piątek, 8 kwietnia 2016

Sałatka fasolowa

Dziś szef kuchni poleca :-)
Sałatka fasolowa, prosta w przygotowaniu i naprawdę smakowita. Można jeść ją zarówno solo jak i z potrawami ciepłymi. Spróbuj, to naprawdę działa;-)

Składniki dla dwóch osób:
- 0,5 opakowania fasoli białej drobnej
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie kiszone ogórki
- pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania: 
Zaczynamy od namoczenia fasoli. Zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano gotujemy. Pamiętamy o tym by pierwszą wodę wylać ( zawiera szkodliwe puryny w postaci piany). Zalewamy ponownie dodając liść laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości ( ok.40 min). Nie solę fasoli.
Pomidory kroimy w kostkę oczyszczając ze środków z pestkami.. Ogórki również kroimy w kostkę.
Składniki łączymy i dodajemy pokrojony szczypiorek oraz wyciśnięty czosnek.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

A przy okazji coś dla ucha....:-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz