sobota, 30 kwietnia 2016

Orkiszowe pierożki z nadzieniem ruskim

Składniki (ok.30 pierogów):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowe
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz:
- 4 średnie kartofle
- 1 opakowanie białego sera
- 2 cebule
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Zaczynamy od farszu.
Gotujemy ziemniaki w skórce. Studzimy obieramy i ugniatamy w misce. Dodajemy ser biały, sól, pieprz. podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do farszu.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i dodajemy oliwę (możemy również dodać swojej ulubionej przyprawy). Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Szklanką wykrajamy kształt koła i nakładamy farsz. Nie za dużo, by pierogi nie rozleciały się podczas gotowania.
Wrzucamy pierogi na gotującą się osoloną wodę z łyżką oliwy. Gotujemy aż pierogi wypłyną.
Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz