poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Szarlotka pycha!

Szarlotkę można oczywiście przygotować na wiele sposobów. Ile piekących tyle wersji:-) Uwielbiam to ciasto. Ten kto go wymyślił zasługuje na Nobla:-).

Ja lubię szarlotkę z użyciem mąki żytniej
Składniki:
- 2 czubate szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (małe opakowanie)
- pół kostki masła
-2 łyżki cukru trzcinowego
- cynamon
- 2,3 krople zapachu pomarańczowego
- 1,5 kg jabłek słodkich
- opcjonalnie rodzynki 
-
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Dusimy na małym ogniu do momentu wyparowania wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu, zapach pomarańczowy i opcjonalnie trochę rodzynek (jak kto lubi). Pozostawiamy do wystygnięcia. ( Można również jabłka uprażyć dzień wcześniej).
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko, jogurt, masło, cukier. Mieszamy łyżką i przekładamy na stolnicę, wyrabiając ciasto.  Dzielimy je na pół i jedną część wkładamy do zamrażalnika.
 Drugą część wykładamy na formę (jak na tartę) posmarowaną masłem. Widelcem nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min.
Wyjmujemy ciasto do przestygnięcia.
Przekładamy jabłka na ciasto i na wierzch ścieramy pozostałą część zmrożonego ciasta . Wkładamy ponownie do piekarnika na 15 min / 180 stopni.
Wyjmujemy wspaniałą, pachnącą i przepyszną szarlotkę:-D

Życzę smacznego!


2 komentarze: