czwartek, 21 kwietnia 2016

Fasolka na wesoło :-)

Składniki:
- pół opakowania fasoli białej (dużej lub małej)
- pół cukinii
- cebula
- 1/3 pora
- 1mała pietruszka
- 1 mała marchew
- 1/2 koncentratu pomidorowego (dużego)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Fasolę namaczamy na noc.
Wrzucamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Pamiętamy o wylaniu pierwszej wody.
Zalewamy ponownie. Dodajemy liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego.
Gotujemy do miękkości (ok. 40min.). Wrzucamy starte na tarce warzywa: pietruszkę, marchew, cukinię. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Możemy dolać trochę wody, by potrawa nie była za gęsta. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gdy woda trochę odparuje, dodajemy zeszkloną cebulę.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz